Hieronnan vasta-aiheet
On tiettyjä tilanteita, jolloin hierontaa ei pysty suorittamaan tai sitä joudutaan mukauttamaan. Tällöin puhutaan hieronnan vasta-aiheista eli kontraindikaatioista. Mikäli joku asia mietityttää aikaa varatessa, siitä kannattaa tiedustella ja informoida hierojaa jo varausta tehdessä. Vasta-aiheet jaetaan kahteen ryhmään, ehdottomiin vasta-aiheisiin ja suhteellisiin vasta-aiheisiin. Ehdottomien vasta-aiheiden kohdalla hierontaa ei voida suorittaa ollenkaan, suhteellisten kohdalla hierontaa todennäköisesti joudutaan mukauttamaan. Lähtökohtaisesti mennään kuitenkin tilannekohtaisesti.
Ehdottomat vasta-aiheet
Akuutit sairaudet, kuten kuume, flunssa ja mahatauti. Mikäli tunnet olevasi sairastumassa ja ensioireita ilmenee, hierontaan tuloa kannattaa harkita. HIeronnalla voi olla negatiivinen vaikutus taudinkuvaan.
Rikkoutunut iho, kyseistä aluetta ei käsitellä.
Laskimoveritulppa; esiintyy monesti pohkeessa, tällöin ko. raajan hierominen on poissuljettu, koska hieronta voi irrottaa hyytymiä.
Syöpä tai pahalaatuinen kasvain, hieronta todennäköisesti pahentaa oloa. Hyvä huomioida myös viiden vuoden varoaika, ennen sen päättymistä vain lääkärin luvalla.
Aivoinfarkti ja halvaukset, tässäkin konsultoitava lääkäriä tai huomioitava 5v varoaika.
Akuutti trauma, kuten murtumat, lihas- ja nivelsidevammat tai palohaavat.
Hemofilia eli verenvuototauti, hieronta saattaa rikkoa hiussuonia ihon alla. Kannattaa kysyä lääkärin mielipidettä.
Alkoholi ja muut päihteet, myös krapulassa hieronta kannattaa jättää väliin.
Suhteelliset vasta-aiheet
Suonikohjut, hierontaotteita ei viedä kohjujen päälle, mutta muualta hierotaan normaalisti.
Aktiivisessa vaiheessa oleva nivel- ja lihasreuma. Mikäli tulehdusaktiviteetti on rauhoittunut, hieronta on usein hyvä apu oireiden lievittämisessä.
Sydänvika tai sydämen toiminnalliset häiriöt (esim. tahdistin). Tällöin lääkäriltä lupa hierontaan. HIeronta saattaa rasittaa sydäntä tarpeettomasti.
Kohtausoireinen epilepsia tai hoitamaton diabetes. Nämä kannattaa (myös astma) ilmoittaa hierojalle muutenkin, vaikka olisivat hoidossa.
Paikalliset infektiot ihossa (esim. herpes, jalkasieni ja syylät), tällöin alue jätetään hieromatta.
Osteoporoosi, tällöin lupa lääkäriltä.
Raskaus ja hieronta
Raskaus ei ole este hieronnalle. Moni hieroja pitää ensimmäistä kolmannesta ehdottomana vasta-aiheena, koska sillloin sikiölle kehittyvät kaikki elimet ja elinjärjestelmät alkavat toimia. Mitään tutkimusta ei kuitenkaan ole tehty siitä, mikä on hieronnan vaikutus suuntaan tai toiseen. Tämän takia moni pelaa varman päälle ja ei ota raskauden ensimmäisen 12 viikon aikana asiakkaaksi. Itse pyrin menemään kuitenkin tilannekohtaisesti ja jos olo on hyvä, niin hierotaan. Alkio/sikiö on kuitenkin hyvässä suojassa kohdussa ja hieronnalla on vaikea laittaa liiallista painetta. Ensimmäisen kolmanneksen jälkeen hieronta on edelleen sallittu, se toteutetaan vain kylkimakuulta tai istuen, asiakkaan olotilasta ja hierottavasta kehonosasta riippuen.